Charakteristika živočíšnej výroby
Živočíšna výroba je orientovaná predovšetkým na produkciu mlieka, hovädzieho a bravčového mäsa. Ročná dojnosť na dojnicu predstavuje v súčasnosti 4759 litrov. Genetický potenciál dojníc (pinzgauské a červenostrakaté plemeno) má pri vylepšení kvality krmív a kŕmnej dávky dosiahnuť úžitkovosť do 6 000 litrov. Celkove 22,9 % dodaného mlieka bolo zatriedené do najvyššej kvality triedy Q, 77 % bolo v 1. triede a len 0,1 % bolo neštandardného mlieka.
Vo výkrme ošípaných (plemeno biele ušľachtilé) sa dosiahol váhový prírastok 0,6 kg na kus a deň, pričom v roku 2002 sa dosahovali prírastky 0,58 kg na kus a deň, ale v roku 2000 až 0,7 kg na kus na deň. Na tento pokles vplývala najmä kvalita kŕmnych zmesí a hygiena maštaľného prostredia. Pri výkrme hovädzieho dobytka sa v roku 2003 dosiahol priemerný prírastok 0,7 kg na kus na deň, pričom tento má prevažne rastúcu tendenciu. Pozitívne možno hodnotiť zvýšený počet odchovaných teliat v roku 2003, ktorý dosiahol 91,48 kusov na 100 kusov kráv.
Adresa:
Tatranská 126, 053 11 Smižany
Telefón:
PD: 053/44 31022
PD: 053/44 31051
bitúnok: 053/44 91470
E-mail:
pdcingov@pdcingov.sk